Besplatna dostava iznad 129 €
Besplatna dostava iznad 129 €
Povrat do 30 dana
Povrat do 30 dana
Preko 17.000 proizvoda
Preko 17.000 proizvoda

Tenis reket Wilson Pro Staff Precision XL 110

55,00 €

Preporučena maloprodajna cijena

53,90 € Vaša ušteda 2 %
Težina (g): 309
Površina glave (cm2): 710
Balans (mm): 325
Raspored žica: 16/19
Šifra proizvoda: WR080310
Kupujte i uštedite uz
Program vjernosti
Narudžbu šaljemo kroz 72h
53,90 € Wilson Pro Staff Precision XL 110
  ST81694.1
Šifra proizvoda: ST81694.1
Boja: Crni, Crveni
Šifra proizvoda: WR080310
Težina (g): 309 ? više
Površina glave (cm2): 710 ? više
Balans (mm): 325 ? više
Raspored žica: 16/19 ? više
Duljina (cm): 69,2 ? više
Materijal: aluminij
Glavna boja: crvena
Žica: da
Futrola: ne
Vibrastop: ne
Kako odabrati reket za odrasle Teniski reket obično se rijetko kupuje, jednom u nekoliko...više
Kako odabrati reket

Kako odabrati reket za odrasle

Teniski reket obično se rijetko kupuje, jednom u nekoliko godina, nekoliko godina, a često i prvi put u životu.U to se vrijeme tehnologije koje se koriste u proizvodnji raketa dinamički mijenjaju.Mnogi parametri reketa utječu na zadovoljstvo i napredak u teniskoj igri.Opisi glavnih parametara rakete trebaju biti na njenom okviru (na različitim mjestima).Međutim, često ih je teško pročitati, posebno za početnike.Kako bismo olakšali odgovarajući odabir reketa i razumijevanje njegovih parametara, u nastavku donosimo glavne značajke na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupnje reketa, kako bi bio najtočnije usklađen s individualnim predispozicijama igrača.

Površina (veličina) i oblik glave

Reketi imaju različite oblike i veličine glave. Što se tiče oblika glave, ne postoji jasna procjena koji je oblik savršen i preporučuje se za odgovarajuću skupinu igrača. Većina glava ima oblik "jajeta". Pravila klasifikacije za veličinu glave reketa su jasnija. Veličina glave reketa prikazana je u centimetrima i kvadratnim inčima, a odnosi se na površinu. Površina glave reketa odgovorna je za snagu (silu) i preciznost udarca.

 

Postoje tri osnovne veličine glave reketa:

 • Srednja veličina (mala) - 85-93 kvadratna inča,
 • Midplus (srednja) - 94 - 103 kvadratna inča,
 • Velike (velika) - preko 104 kvadratna inča.

 

Što je glava reketa veća, to je veća sila udara. Stoga će igrač morati uložiti manje vlastite snage kako bi poslao loptu na drugu stranu terena. Uz to, reketima s velikim glavama više prostora zauzima takozvano "idealno mjesto", koje je središnje polje napetosti, što osigurava optimalan udarac lopte. Reket manje glave udara loptu s manje snage, tako da igrač mora u svaki udarac uložiti više snage. Mala glava daje puno veću sposobnost igraču da kontrolira loptu i precizno udara.

U zaključku se može pretpostaviti da:

 • početnici - trebaju potražiti glave veličine 660 kvadratnih centimetara,
 • srednji igrači - glave veličine 645-690 kvadratnih centimetara (100-107 kvadratnih inča),
 • napredni igrači - individualni odabir, ali obično glave čija je površina 645 kvadratnih centimetara (100 kvadratnih inča) i manje.

 

Duljina reketa

Duljina reketa je udaljenost od baze gripa do kraja glave reketa. Standardni reket za odrasle dugačak je 68,58 cm (27 inča) i ima daleko najveću prisutnost na tržištu. Prošireni reketi (čak i nekoliko centimetara više) povećali su domet i silu i pružaju bolju uslugu te rotaciju lopte. Međutim, pružaju smanjenu kontrolu nad loptom. Manja manevarska sposobnost produženih reketa posebno je primjetna dok se igra blizu mreže. Standardni reketi su dinamičniji. Reketi kraći od standardnih su juniorski reketi.. Kada birate rekete za djecu, tjelesne osobine djeteta važan su čimbenik. Visina i težina djeteta važni su u oblikovanju stajališta bi konstitucijom napredna djeca trebala koristiti rekete dulje nego je preporučio proizvođač.

Klasifikacija po duljini reketa:

 • 27 inča (68,58 cm) i veće - za odrasle tenisače
 • 26 inča (66 cm) - za djecu 10-12 godina ili visoku 136-146 cm
 • 25 inča (63,5 cm) - za djecu od 8-10 godina ili visoku 128-136 cm
 • 23 inča (58,5 cm) - za djecu od 6 do 8 godina ili visoku 120-128 cm
 • 21 inča (53,5 cm) - za djecu od 5-6 godina ili visoku 112-120 cm
 • 19 inča (48,5 cm) - za djecu 4-5 godina ili visoku 100-112 cm

 

Težina reketa

Važna karakteristika pri odabiru pravog reketa. Težina reketa za odrasle može se kretati između dvjesto i više od tristo grama.

Ukratko, može se pretpostaviti da:

 • Početnici - trebaju potražiti lakše rekete težine između 270-290 grama (muškarci) i 250-270 grama (žene)
 • Srednji - trebali bi ciljati na rekete težine 280-300 grama.
 • Napredni - obično biraju rekete teže od 300 grama, s mogućnošću pojedinačnog povećanja težine okvira olovnim trakama pričvršćenim na okvir.

Balans reketa

Balans reketa označava središte mase reketa. Mjeri se u centimetrima od dna drške do vrha glave. S tim u vezi, reketi se mogu podijeliti na: Head-Heavy - HH, Head Light - HL, Evenly Balanced - EB. Dva reketa iste težine, ali različite ravnoteže, daju potpuno drugačiji osjećaj tijekom igre. Reketi sa središtem mase pomaknutim prema dršci imaju lakšu glavu i upravljiviji su. Izuzetni su za igranje “na mreži”. Reketi s Head-Heavy ravnotežom obično pripadaju skupini lakih reketa. Pomicanje središta mase prema glavi rezultira s manje energije potrebne za snažan udarac. Ova vrsta reketa omogućuje dinamične "zamahe" tijekom igre. Dizajniran prije svega za početnike. Ravnomjerno uravnoteženi reketi, imaju ravnomjerno raspodijeljenu  masu. Igraču donose uravnoteženu snagu i kontrolu udarca. Reketi s Head Light balansom obično su teški reketi. Glava im je lakša. To rezultira manje dinamičnim „zamahom“, ali bolje kontroliranim udarcima. Ovu vrstu reketa najčešće biraju napredni igrači.

Krutost okvira reketa

Krutost reketa, tj.stupanj deformacije okvira u dodiru s loptom mjeri se u jedinicama RA. Čvršći reketi omogućuju jače udarce, ali uzrokuju veće opterećenje zgloba i doprinose većoj vjerojatnosti npr. boli u ramenu. Fleksibilni reketi daju veću kontrolu nad loptom i uzrokuju manje naprezanja zapešća.

 • Klasifikacija prema fleksibilnosti okvira reketa:
 • Fleksibilni okviri <60 RA - manja sila udara, manje vibracija na zapešću
 • Srednja fleksibilnost okvira 60 do 69 RA - kompromis između fleksibilnog i tvrdog okvira reketa
 • Čvrsti okvir> 70 RA - veća sila udarca, na zapešće se prenosi veća količina vibracija.

 

Debljina okvira reketa

Okviri reketa imaju različitu debljinu. Postoje neki koji imaju istu debljinu na cijeloj duljini, dok kod drugih varira. Okviri se mogu svrstati u tri skupine zbog profila okvira - tankog, srednjeg i debelog:

 • Tanki okviri <23 mm - bolji osjećaj i manje sile i prigušenja. Reketi s prilično malom površinom glave, teški.
 • Srednji okviri 23-25 mm- univerzalni. Oko 23 mm za napredne igrače, oko 25 mm za početnike tenisače sa srednje velikim zamahom
 • Debeli okviri> 25 mm - ograničeni osjećaj, zahtijeva puno vlastite snage za igranje kratkim zamahom. Predviđeni su za početnike s lošom tehnikom, za starije tenisače s lakšim ozljedama šake. To su obično poboljšani reketi, te uzrokuju manje vibracija, koje djeluju tijekom udara.

 

Uzorak žica na reketu (napetost)

Najčešći uzorak žica je 18/20 i 16/19 (omjer okomitog i vodoravnog smjera). Postoje i drugi uzorci kao: 18/19, 16/18, 14/18 i drugi. Zbog gustoće uzorka niza možemo razlikovati dva osnovna rasporeda: uzorak otvorenog niza (manje žica, npr. 16/19) i uzorak zatvorenog niza (raspored gustih nizova, npr. 18/20)

Otvoreni uzorak žica (16x19),

 • Velika snaga, ali manje kontrole lopte,
 • Veća deformacija udarne površine,
 • Omogućuje lopti veću rotaciju zbog većeg kontakta sa žicom,
 • Ima negativan utjecaj na trajnost žice (brže trošenje žice zbog lakog pomicanja iste u reketu),
 • uzorak žice manje je “krut”,
 • Veće "idealno mjesto" - idealno područje udarca (sweet spot)

Uzorak zatvorenog niza (18x20),

 • Manje snage, ali veća kontrola,
 • Manje deformacija udarne površine reketa i time manja dinamika u igri,
 • Veća trajnost napetosti žice (treba je mijenjati rjeđe, zbog niže tendencije pucanja). Što dolazi iz činjenice da je kretanje žica u "gustoj" napetosti ograničeno,
 • Manje "rotacije"
 • Manje "idealno mjesto" - idealno područje udara (sweet spot)

 

Preporučena napetost žice

Proizvođači daju preporučenu napetost žice izmjerenu u kilogramima s kojom predlažu da rekete španaju uz toleranciju +/- 2 kg. Visoka napetost žice daje bolju kontrolu nad loptom, ali smanjuje dinamiku i rotaciju. Štoviše, povećanje napetosti žica uzrokuje manju udobnost igre, jer će se nepovoljniji učinak udaranja lopte prenositi kroz okvir reketa na - općenito govoreći - tijelo igrača. Slabija napetost žica smanjuje kontrolu nad loptom (često se može usporediti s efektom katapulta). Međutim, dobivamo veću dinamiku udara i rotaciju, jer je lopta dulje vrijeme na žicama i više "zagrize" u reket.

 

Drška (grip) je dio teniskog reketa koju drži tenisač. Veličinu drške definira...više

Drška (grip) je dio teniskog reketa koju drži tenisač. Veličinu drške definira njen opseg. Na početku teniske avanture često imamo problema s odabirom odgovarajuće veličine grip-a. U nastavku ćemo vam predstaviti rješenje ovog problema.

Oznake veličine drške nećete pronaći u centimetrima. Da bismo vam olakšali, pretvorili smo veličine u centimetre kako bismo vam pomogli u odabiru prave veličine. Bit će vam korisno kada ne budete mogli isprobati reket u trgovini, npr. kada želite kupiti reket recimo u online trgovini.

Podaci o veličini drške obično se nalaze na njegovom dnu. Veličina stiska je vrlo važna, međutim, za razliku od veličine glave, to nije zato što različite veličine daju različite učinke tijekom igre. Opseg drške mora se točno podudarati s veličinom ruke igrača, samo tada igrač može biti siguran da će njegov stisak biti čvrst, reket će biti stabilan u njihovoj ruci i zglob neće biti previše opterećen.

 američke oznake

[inča / ≈ cm]

europske oznake
4 / ≈ 10   0
4 1/8 / ≈ 10,4 1
4 1/4 / ≈ 10,8 2
4 3/8 / ≈ 11 3
4 1/2 / ≈ 11,4 4
4 5/8 / ≈ 11,8 5

Prva metoda može se izvesti bez reketa, koristeći samo ravnalo.

1. Ispravite ruku i izmjerite udaljenost od središta do kraja prstenjaka.

2. Rezultat treba usporediti s tablicom veličina, koju smo iznad prikazali, koju veličinu drške bi trebali odabrati.

Druga metoda u kojoj možemo provjeriti je li određeni grip dobar za nas, funkcionirat će samo ako imamo na izbor nekoliko reketa s različitim veličinama gripa. Ako nemate, uvijek možete upotrijebiti reket svog prijatelja i provjeriti je li njegov grip dobar za vas.

1. Zgrabite reket kao na gornjoj slici.

2. Ako se kažiprst druge ruke uklapa između tenarske eminencije palca i vrhova prstiju, to znači da grip ima odgovarajuću veličinu.

3. Ako postoji previše prostora između tenarske eminencije palca i vrhova prstiju te kažiprstom ne možete ispuniti taj prostor, to znači da je grip prevelik i trebali biste odabrati grip s manjim opsegom.

4. Ako vaš kažiprst ne može stati, znači da je grip premalen, te biste trebali odabrati reket većeg opsega.

 

Naručujete u ime tvrtke registrirane u EU pa su cijene unutar Vaše narudžbe u našoj trgovini prikazane bez PDV-a. Po izvršenoj narudžbi, skupa s robom primit ćete i fakturu s zaračunatim PDV-om od 0%.